Nyårslöfte i år?

2015 har nu passerat och 2016 är här. Har du något nyårslöfte som du tänkt infria i år?

Om du summerar ditt år och funderar på vad du ska göra mer av i år, vad blir det då? Jag själv tyckte att 2015 började väldigt bra jobbmässigt. Jag lanserade en webbkurs som heter Crash Course i Avslutstekniker och direkt efter det så började jag jobba med uppföljaren som blir en Masterclass i avslutstekniker för proffssäljare. Men den hann ju inte bli klar 2015…

Uppdrag kom i vägen och tog plats som inte var tänkt och tog dessutom mycket längre tid än jag hade trott. I och för sig roliga saker det också, såsom att koppla alla moderna säljmetoder som finns till ett innovativt system för säljstöd. Ett system som gör att man snabbt kan se vilken typ av säljpresentation som fungerar bäst hos kund och som leder till flest nya möten och affärer oavsett vilken säljmetod jag eller företaget använder. Det arbetet blev till och med uppmärksammat av internationella säljutbildare och vi fick mycket positiva tillrop framför allt från USA och redaktören för Top Sales Magazine.

Men jag hann inte göra klart min nya webbutbildning…

Jag tyckte också att hösten tog igen vad sommaren missat och fantastiska dagar avlöste varandra, men när novembermörkret kom, så kom en sällan skådad trötthet. Den höll i sig fram till sista advent när jag läste en artikel om D-vitamin och att vi nordbor lider stor brist på det under vinterhalvåret. Alla möjliga symtom kunde visst härledas till D-vitaminbrist, så ett inköp av kontrollerade D-vitamintabletter inköptes och efter några dagar kändes det bättre. Tro vad man vill om placebo, men jag tror just det här funkade faktiskt.

Nåväl. Att jobba med försäljning gör att du hela tiden måste hålla dig på topp om du ska kunna leverera. Tröttheten ska bort och piggheten ska vara där och du ska prestera. En grej jag tagit till mig för att kunna prestera är att ta hand om sig på alla tänkbara sätt. Jag investerar i mig själv och det här årets nyårslöfte är att välja mig själv. De andra tyckte kanske att det var lite egoistiskt, men vadå? Att välja sig själv innebär inte att jag struntar i andra. Bara att jag tänker på mig själv och vad jag mår bra av och inte bara vara andra till lags. Till exempel kommer jag välja att investera i utbildning för mig själv för att bli bättre på mitt jobb och utvecklas som människa. Vad blir ditt löfte?

Boktips

Ett tips för att komma igång med att investera i dig själv i år, är att börja läsa böcker in om det området du verkar. Jag håller just på med en på engelska som heter Disrupt you av Jay Samit som utvecklar tankarna om hur man kan ändra saker i befintliga produkter och tjänster för att ta över hela marknader och områden. En annan bok är min egen bok Avslutsbibeln. En bok som jag bläddrar i återkommande för att fräscha upp mina egna tankar om försäljning och göra affär. Läs mer om den här

Avslutsteknik

En variant på ett avslut från boken som kan användas i butik eller om du gör affärer med mer än en person i rummet samtidigt ( t ex en kompis till kunden):

-Kalle, vilka anledningar ser du till varför din kompis Olle ska gå vidare med att skaffa den här?

Att sälja med hjälp av en 3:e person är oftast väldigt effektivt, då kompisars påverkan på kundens beslut är mycket högre än din. Och för dig som tänker att det här är väl inget avslut, så säger jag: Läs boken! Den tar upp ett helt nytt sätt att se på avslutstekniker och som de flesta säljutbildare tänker fel om, eftersom de baserar sin kunskap på 100-åriga säljmetoder.

Lycka till med ditt nyårslöfte!

Mattias Hillestrand