Du som säljare, säljchef eller småföretagare har säkert varit med om alla möjliga kundtyper och fått använda en massa olika sätt för att förstå vad kunden vill eller kanske inte vill, vad kunden menar eller vad problemet egentligen är. Tänkte därför testa om du har praktiserat det här avslutet någon gång. Kommentera gärna inlägget nedan!

Du har säkert varit med om följande scenario fler gånger än jag. Du har träffat kunden några gånger och även tillsammans med hans kollegor, du har presenterat, lärt känna, gått bet och kommit igen, fått positiva svar, offererat, gjort ändringar och träffar nu kunden för att så att säga bara skriva under och köra igång. Kunden sitter och lyssnar på dig och du känner att det går rätt hyggligt, men det visar sig att kunden är av den typen som gärna vill vänta lite och aldrig tar några förhastade beslut. Han säger: -Ja, jag är inte den typen som tar några förhastade beslut. Jag behöver tänka lite på det här. Det är då som du ler och  böjer dig lätt fram och med ett trevligt sätt säger: -Jag förstår och saken är den att det skulle vara omöjligt att kalla något beslut du tar om det här som ett förhastat beslut. Du och jag har nu träffats vid fyra tillfällen, både med och utan kollegor och liksom du och dina kollegor precis som jag med mitt team har lagt ner massor med timmar för att få alla hinder undanröjda och fått fram alla möjligheter med den här affären. Låt oss istället komma igång, så du kan ägna din tid åt viktigare saker.

Luta dig tillbaka och känn magin…

Har du använt en massa tid och möten för att jobba ihop ett förslag åt kunden som är jättebra för alla, så är det ju knappast så att det blir ett förhastat beslut. Det är bara ett sätt att köpa sig tid det är inte tid folk behöver. Det är att ta ett beslut som vi behöver göra.

Och som du förstår är det här en variant av mina ord. Testa den med dina egna ord för att det ska falla bättre i din mun och kommentera gärna med egna resultat!

/Mattias